معرفی حوزه مشاور امور بانوان
توجه به جایگاه بانوان در برنامههای توسعه اهمیت کلیدی دارد؛ زیرا مشارکت بانوان در عرصههای گوناگون اقتصادی، سیاسی و فرهنگی از شاخصهای مهم توسعه انسانی و پایدار در تعیین درجه توسعهیافتگی محسوب میشود. نادیده گرفتن زنان به عنوان نیمی از منابع انسانی جامعه، چرخ توسعه جامعه را کند میکند. همچنین کارآفرینی بانوان به عنوان یک منبع بکر و عظیم برای رشد اقتصادی آینده شناخته شده است.
طبق آخرین آمار و اطلاعات موجود، بانوان نیمی از جمعیت کشور ایران عزیزمان را تشکیل میدهند و در حال حاضر حضور بانوان در مقاطع مختلف تحصیلات دانشگاهی با مردان برابر است. این امر مؤید وجود پتانسیل بالقوه در بانوان تحصیل کرده کشورمان است که باید بالفعل شود. از طرفی حضور کمرنگ خانمها در جایگاه بنیانگذار در حوزه دانشبنیان و استارتاپی نتیجه موانع شخصی، اجتماعی و فرهنگی است. در همه دنیا چنین موانعی وجود دارد که باید به کمک نهادها و سازمانهای مربوطه و از همه مهمتر خود بانوان مرتفع گردد.
فراهم نمودن فضا و زیرساختهای لازم برای بانوان کارآفرین و صاحب ایده این فرصت را فراهم میکند که به عنوان بنیانگذار کسبوکارهای جدید وارد میدان شوند و به نوبه خود در رشد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشورمان سهیم گردند و منجر به توليد ثروت و ارزشآفرینی بیش از پیش شوند. همچنین رشد و شکوفایی بانوان امروز به عنوان مادران فردا، تأثیر مهم و زیادی در پرورش و تربیت نسل کارآفرین آینده به عنوان عنصر کلیدی خانواده خواهد داشت که نباید از منافع اجتماعی و فرهنگی آن غافل شد.
با توجه به اهمیت این موضوع و رویکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان بازوی دولت، در این راستا حوزه مشاور امور بانوان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف ترویج و تثبیت نقش بانوان در اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور و بسترسازی جهت حمایت فعالیتهای کارآفرینانه و خلاقانه در سال ۱۳۹۶ تأسیس گردید و فعالیت خود را در قالب برنامه توانافزایی بانوان فناور و خلاق آغاز نمود.
برنامه توانافزایی بانوان فناور و خلاق
امور بانوان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، رسالت خود را تحت عنوان برنامه توانافزایی بانوان فناور و خلاق طراحی تعریف نموده است. این برنامه در سه محور الگوسازی، ایجاد زیرساخت و شبکهسازی به ایجاد بستر مناسب جهت حضور هر چه بیشتر بانوان فناور و خلاق در اکوسیستم فناوری و نوآوری کشور می پردازد. طی دو سال گذشته اقداماتی در راستای سه محور مذکور انجام شده است که نتایج آن به صورت خلاصه شامل موارد زیر است:
-
الگوسازی: تدوین و مستندسازی تجارب بانوان موفق، تهیه و انتشار محتوا و اخبار مرتبط با بانوان موفق و کارآفرین ایرانی
-
شبکهسازی: حضور در مجامع ملی و بینالمللی و همچنین مشارکت و حمایت از برخی رویدادهای مرتبط
-
ایجاد زیرساخت: ایجاد ۲ مرکز نوآوری و ۴ شتابدهنده
-
تعریف طرح حمایتی مشترک با پارک فناوری پردیس در حوزههای:
- برگزاری رویدادهای کارآفرینی
- سرمایهگذاری روی استارتاپهای منتخب با بنیانگذار خانم
- تأمین منابع لازم برای فریلنسرها
- برگزاری سلسله نشستهای تبادل تجربه